تغذیه در بیماران اچ آی وی / ایدز


تغذيه در دفاع و توانايی دستگاه دفاعی بدن براي پاسخ­گويي به عفونت­ها نقش مهمی دارد. مواد مغذی که بدن دريافت می­کند به روش­هاي بي­شماري باعث تقويت دستگاه دفاعي بدن مي­شوند. براي مثال، پوست و پوشش داخلي ريه و روده اولين لايه­ هاي دفاعي را به وسيلة ايجاد موانع فيزيکي در مقابل مهاجماني همچون ويروس­ها و باکتري­ها فراهم مي‌کنند. هنگامي که افراد تغذية مناسب ندارند، اين موانع دفاعي بدن رو به ضعف و نابودي ميروند. به بيان ديگر، انواع سلول­هاي دفاعي که سد و مانعي براي ورود مهاجمان به بدن ايجاد مي­کنند، براي توانايي در انجام اين وظيفه به انرژي، پروتئين، ويتامين­ها و مواد معدني احتياج دارند که همگي اين مواد از غذاي سالم و مواد مغذي تأمين مي­گردد.

 

علل سوء تغذيه در اچ.آي.وي/ ايدز


علل سوء تغذيه در مبتلايان به اچ.آي.وي/ ايدز متعدد بوده و عبارتند از:

(1) افزايش نياز به انرژي به خاطر وجود عفونت در بدن؛

(2) كاهش دريافت رژيم غذايي روزانه به علت بي‌اشتهايي، آفت (زخم) دهان، يا افسردگي؛

(3) سوء جذب مواد مغذی به­ويژه به خاطر اسهال. غذا پس از خورده شدن، هضم شده و به مواد مغذي تجزيه مي­شود. اين مواد مغذي از ديواره­هاي روده عبور کرده و وارد جريان خون مي‌شوند و جريان خون اين مواد را به اعضا و بافت­هاي نيازمند مي‌رساند. يکي از پيامدهاي اچ.آي.وي/ ایدز اين است که به علت آسيب­ديدگي ديوارة روده، غذا به‌درستي از سلول­هاي آن عبور نکرده و بنابراين به طور کامل جذب نمي­شود. در مبتلايان به عفونت اچ.آي.وي/ ايدز، اسهال يک گرفتاري شايع است. هنگامي که فردي اسهال دارد غذا به­سرعت از داخل روده عبور مي­کند و اين امر باعث مي­شود به­درستي هضم نشده و مواد غذايي کمتري جذب شوند.

غذاي مناسب بايد کربوهيدرات­ها، پروتئين­ها، چربي­ها، و همچنين ويتامين­ها و مواد معدني را در بر داشته باشد. بهترين راه براي اطمينان از دريافت تمام اين مواد مغذي اين است که هر روز طيف وسيعي از غذاهاي سالم را دریافت کنید.

 

برگرفته از کتابراهنماي کاربردي تغذيه براي افرادي که با اچ.آي.وي/ ايدز زندگي مي­کنند